Čistenie pozemkov (klčovanie) – ako prebieha?

Priatelia v dnešnom článku si v skratke povieme ako prebieha čistenie pozemkov, čo hovorí zákon na čistenie a klčovanie pozemkov a aké sú orientačné ceny za čistenie pozemku. Naša firma Vám ponúka čistenie zarastených pozemkov, ktoré neboli roky udržiavané, zarastené záhrady, sady, firemné areály, či budúce stavebné pozemky.
Pokiaľ sa o svoj pozemok pravidelne nestaráte, “nutné minimum” je pokosiť aspoň 1x do roka ideálne 2x, tak môžete rátať že stačí 2-3roky a na pozemku začnú vyrastať rôzne náletové dreviny, kríky, malinčie atď… Tieto nálety a kríky postupne preberú kontrolu nad Vašim pozemkom a po pár rokoch “neudržiavania” sa vegetácia tak rozbujnie že nedokážete prejsť z jednej strany na druhú. Takéto čistenie pozemkov nazývame klčovanie je to fyzicky náročná práca ktorá Vás v konečnom dôsledku bude stáť viac peňazí ako keby ste pozemok udržiavali a dali pokosiť aspoň raz do roka.

Ako pracujeme?

Klčovanie pozemkov obzvlášť tých extra zarastených náletmi, zväčša vykonávame krovinorezom zo špeciálnym pilovým kotúčom ktorý bez problémov zotne náletové dreviny a krovie aj niekoľko cm hrubé! Drevná hmota sa následne spracuje v našom štiepkovači ktorý ju zomelie na jemnú štiepku. Tú môžeme odviesť, môžete ju využiť na zahnojenie záhonov, do kompostu ale zväčša ju stačí len roztiahnuť po pozemku. Štiepka poslúži ako ekologické hnojivo ktoré sa postupne prirodzene rozloží a prerastie ju tráva. Na hrubšie nálety, stromy používame motorové píly, konáre sú následne zoštiepkované v štiepkovači.
Štiepkovanie konárov Ponúkame Vám štiepkovanie konárov profi štiepkovačom Laski LS 95. Pokiaľ máte na záhrade väčšiu kopu konárov po zrezaní stromov, strihaní stromčekov a živých plotov radi Vám pomôžeme! Náš štiepkovač zvládne konáre do priemeru 10cm rozdrví ich na drobnú štiepku, ktorú môžete následne ekologicky používať vo Vašej záhradke. Získate tak kvalitné prírodné bio-hnojivo a ušetríte na odvoze a likvidácii bio-odpadu. Zároveň sa môžete vyhnúť pokute, ktorá hrozí ak by ste chceli takéto kopy konárov spaľovať. Spaľovanie lístia, konárov, zvyškov rastlín po zbere úrody a ostatného odpadu zo záhrad a domácnosti, je zakázané a škodlivé. Náš domovský región je Trenčiansky kraj ale zákazky realizujeme aj v Žilinskom kraji, Trnavskom kraji, Nitrianskom kraji a Bratislavskom kraji. V prípade záujmu o štiepkovanie nás neváhajte kontaktovať!
Keďže táto práca je dosť fyzicky ale aj časovo náročná pri menej zarastených pozemkoch si vieme pomôcť aj našim špeciálnym traktorom Seco Goliah 4×4, ktorý je osadený 92cm mulčovacím ústrojenstvom vhodným na neudržiavané trávne plochy. Tento traktor zvláda rozmulčovať vysokú burinu, prerastenú trávu, malinčie, menšie kríky a náletové dreviny menších priemerov.
Na veľké rozlohy a husto zarastené pozemky sa oplatí vybaviť tzv.lesnú frézu. Lesná fréza môže byť umiestnená za veľkým traktorom alebo na špecialnom pásovom nosiči náradia. Stroj vybavený touto lesnou frézou dokáže efektívne a rýchlo vyčistiť aj väčšie rozlohy nahusto zarastené náletmi. Pokiaľ máte záujem o vybavenie takéhoto stroja kľudne nás kontaktujte. Spolupracujeme s firmou ktorá takýto stroj vlastní.

Zákon a klčovanie pozemku

Klčovanie pozemkov a výrub stromov by sa malo vykonávať iba v období vegetačného pokoja. Vegetačné obdobie pokoja sa po novom skrátilo a stanovuje sa v období od 1. októbra do 28. februára. Viac sa dočítate v zákone č.543/2002 Z.z, a vyhláška č.170/2021 Z.z. V skratke je to z toho dôvodu že v týchto porastoch môžu hniezdiť rôzne vtáky a iné živočíchy, ktorým samozrejme nechceme ublížiť. 
Pri klčovaní sa vyžaduje súhlas obce alebo mesta ak sa jedná o výrub súvislých krovitých porastov v zastavanom území obce s výmerou nad 10 m2 a za hranicami zastavaného územia obce s výmerou nad 20 m2. Toto povolenie si vybavíte na obci či meste rovnako ako v prípade výrubu stromov. 
Ako a kedy treba vybaviť povolenie na výrub.

Ceny za čistenie pozemkov

Orientačné ceny za čistenie pozemkov sa môžu pohybovať od 0,30€/m2 až po 2€/m2 vždy záleží na tom ako moc je daný pozemok zarastený a zanedbaný. Záleží od rozlohy pozemku, či sa jedná o rovinu alebo nedostupný terén vo svahu, či sa dá na pozemku použiť väčšia technika ako mulčovací traktor alebo treba všetko robiť ručne, či treba štiepku odvážať alebo ju stačí roztiahnuť po pozemku atď… Preto je najlepšie zaslať pár fotiek daného pozemku s rozlohou, prípadne následne dohodneme bezplatnú osobnú obhliadku na ktorej si to všetko preberieme.
Čo dodať na záver? Pokiaľ máte zarastený pozemok ktorému chcete znova vdýchnuť čaro neváhajte nás kontaktovať!
Radi Vám pozemok vyčistíme, fotky našich prác: Klčovanie pozemkov
Čo budeme potrebovať na predbežnú bezplatnú cenovú ponuku? Stačí nám poslať fotku pozemku, záhrady, miesto kde sa pozemok nachádza, o koľko m2 sa jedná.

Neváhajte nás kontaktovať! 
Tel: 0911 911 081 
E-mail: mail@ktn.sk

Zdielajte na