Prečo je dôležitá vertikutácia trávnika?

Na začiatok si povieme čo to vlastne vertikutácia je a kedy sa má správne vykonávať. Vertikutácia trávnika je dôležitá ozdravná procedúra pre Váš trávnik, z trávnika sa odstráni takzvaná trávna mačina. Je to zmes starých uschnutých stebiel trávy, machu, buriny všetko toto trávnik dusí a bráni kvalitnému prístupu živín, vlahy a slnka. Po vertikutácii sa rapídne zlepší prísun živín, trávnik dostane priestor pre svoj rast, podporí sa odnožovanie trávnych koreňov a behom pár týždňov trávnik krásne zahustí! Trávnik bude vďaka vertikutácii zdravý, vitálny, hustý a skrátka budete mať z neho väčšiu radosť 🙂 
Pri novozaložených trávnikoch počas prvých 3 rokoch života trávnika vertikutácia nie je potrebná, ba naopak môže viac škodiť ako pomôcť! Mladý trávnik treba nechať poriadne zakoreniť, pretože by Vám vertikutátor mohol takýto mladý trávnik povytŕhať a narobiť viac škody ako užitku.

Ako a kedy sa robí vertikutácia?

Vertikutáciu trávnika vykonávame aspoň raz do roka no ideálne je dva krát na jar a na jeseň.
Prvú vertikutáciu vykonávame na jar  (koniec marca – apríl)  keď už nehrozia mrazy a trávička začína rásť. Trávnik pred vertikutáciou pokoste, nechajte preschnúť a následne môžete pristúpiť k vertikutácii ktorá sa vykonáva pomocou vertikutátora. Vertikutátor si nastavíme tak aby sa do trávnika zarezával max 2-3mm a postupne prerezávame vrchnú vrstvu trávnika a vyčesávame starú trávnu mačinu. Budete prekvapený koľko jej tam bude hlavne z trávnikov ktoré neboli viac rokov vertikutované 🙂
Následne vyhrabeme všetkú trávnu mačinu, trávnik zahnojíme a dosejeme kvalitným trávnym osivom! Nezabudnite následne trávnik poriadne zavlažiť! 
Neľakajte sa keď bude trávnik po vertikutácii vyzerať horšie ako pred vertikutáciou je to normálne! Verte že trávniku ste veľmi pomohli a požadovaný výsledok uvidíte behom nasledujúcich dní, týždňov.
Druhú vertikutáciu tzv. jesennú vykonávame v mesiacoch (koniec augusta – september) záleži od počasia. Ideálne keď už je po letných horúčavách a pôda nie je vysušená! Pred vykonaním vertikutácie nezabudnite pokosiť. Po vertikutácii a vyhrabaní mačiny opäť dosejeme kvalitným trávnym osivom a zahnojíme kvalitným jesenným hnojivom!

Mať pekný trávnik je fuška 🙂

Ako vidíte okrem celoročného kosenia, hnojenia aj pravidelná vertikutácia je pre Váš trávnik veľmi potrebná. Mať pekný, zdravý trávnik je skrátka fuška, ale pokiaľ sa oň postaráte odvďačí sa Vám krásnym vzhľadom a vitalitou!
No a pre všetkých ktorý nemajú čas, chuť alebo zo zdravotných dôvodov nemôžu behať s vertikutátorom a hrabať trávnu mačinu, ponúkame svoje služby! 
Samozrejme v ponuke je aj jarná a jesenná vertikutácia: Vertikutácia trávnika PONUKA.
Radi sa o Váš trávnik postaráme stačí nás kontaktovať! 
Na záver Vám prajeme príjemné chvíle strávené vo Vašich záhradkách, nech Vám krásny trávnik robí radosť počas celého roka!
Čo budeme potrebovať na predbežnú bezplatnú cenovú ponuku? Stačí nám poslať fotku pozemku, záhrady, miesto kde sa pozemok nachádza, o koľko m2 sa jedná.

Neváhajte nás kontaktovať! 
Tel: 0911 911 081 
E-mail: mail@ktn.sk

Zdielajte na